Wat is het verschil tussen een aanbouw en een uitbouw?

Een aanbouw aan de woning houdt in dat een afzonderlijke ruimte aan het hoofdgebouw wordt toegevoegd. Deze aanbouw is bereikbaar via de hoofdwoning. Bijvoorbeeld een bijkeuken aan de keuken of een extra werkkamer op de begane grond die vanuit de hoofdwoning bereikbaar is.

Met een uitbouw vergroot u een bestaande ruimte. De meest voorkomende uitbouwen gebeuren aan de keuken of de woonkamer. Dit betekend dat de bestaande gevel verwijderd wordt en er dus 1 grote ruimte ontstaat.


Is hier een bouwvergunning voor nodig? 

Als u wilt gaan verbouwen, dan is het in sommige gevallen noodzakelijk om een bouwvergunning aan te vragen. Zelfs als u de uitbouw of aanbouw aan de achterzijde van uw woning laat plaatsen kan het geen kwaad om een vergunningscheck te doen.

Bij de verbouwing gaat u ook sloopwerkzaamheden uitvoeren. Als daar meer dan 10m³ afval vrijkomt dan bent u in ieder geval verplicht om dit te melden bij de gemeente.

Zelf een check doen?

Online kunt u eenvoudig een vergunningcheck doen, waarmee u achterhaald of u wel of niet een vergunning nodig hebt. Klik HIER om een check te doen.


Weet u niet zeker of u wel of geen bouwvergunning nodig heeft?

Neem in dit geval contact op met de gemeente, vaak kunnen ze u telefonisch verder helpen. Duma Bouw & Installatie kan u hierbij ook ontzorgen en dit deel van u overnemen.


Stappenplan van de verbouwing

Als u gaat verbouwen en bijvoorbeeld de keuken of woonkamer uit wilt breiden, houd er dan rekening mee dat dit project, afhankelijk van het formaat, meerdere weken in beslag neemt.

Voordat er begonnen wordt met de verbouwing van uw huis, wordt er eerst gecontroleerd of er een vergunningscheck gedaan is. En of er een vergunning is afgegeven mocht dit de uitkomst zijn van de vergunningscheck. De verantwoordelijkheid voor het doen van een vergunningscheck ligt bij de de opdrachtgever.

Nadat de vergunningscheck gedaan is beginnen we met het verwijderen van het terras of tuin ten behoeve van de fundering. Het maken van de fundering neemt aardig wat tijd in beslag. Je ziet dan feitelijk nog niet veel gebeuren, maar als de fundering eenmaal klaar is zult u snel de contouren van de aanbouw zien. 

Als de fundering gestort is zal de metselaar samen met de aannemer de profielen gaan stellen zodat de muren gemetseld kunnen worden.

De timmerman stelt meteen alle deuren en kozijnen zodat deze strak in het metselwerk zitten.

Mocht u een hout skelet bouw wensen dan is dit het moment dat de muren gebracht worden en in één keer op de juiste plek gezet worden.

De metselaar gaat nu de aankomende dagen de binnenmuren metselen.

Nu kan het dak erop. We beginnen met de balkenlaag en als die ligt kunnen de dakplaten en isolatie erop. De dakdekker zal ervoor zorgen dat alles waterdicht wordt. De metselaar zal vervolgens de isolatie aanbrengen en tegelijk de buitenmuren metselen. Binnen zullen werkzaamheden zoals het aanleggen van de elektriciteit, vloerverwarming en het maken van het plafond plaats vinden. Hierna wordt de nieuwe zand en cement vloer aangebracht.

Daarna zullen buiten nog wat werkzaamheden moeten gebeuren. Hierbij moet je denken aan het plaatsen van de boeidelen en het verder afwerken van de buitenkant. 

Houd rekening dat ook de afwerking tijd in beslag neemt. De muren moeten drogen voor stucadoor de muren kan stucen. Daarna kunnen de wanden geschilderd en/of behangen moeten worden. 


Burenrecht: houd uw buren te vriend

Op het moment dat u het verbouwen van uw woning overweegt, is het verstandig eens bij de buren langs te gaan om uw wensen kenbaar te maken. In het Burgerlijk Wetboek zijn bepaalde regels opgesteld ten aanzien van erf grenzen, beplanting en ongewenst uitzicht. Stemmen uw buren in met bepaalde plannen, ook al hoeft dit wettelijk gezien niet? Stel dit dan op schrift op en laat hen dit ondertekenen. 


Belangrijke aandachtspunten

  • Als u kiest voor Duma Bouw & Installatie kiest u automatisch voor materialen van A merken omdat wij daar de beste ervaringen mee hebben. Besparen op materialen zorgt later alleen maar voor problemen wat wij ten alle tijden willen voorkomen. 
  • Levertijden kunnen nogal eens zorgen voor vertraging. Zorg dus dat materialen op tijd besteld worden. Ook als wij de materialen voor u bestellen hebben wij te maken met levertijden. We kunnen niet eerder starten dan dat de materialen geleverd worden. 
  • Wat altijd vertraging oplevert zijn de veranderingen tijdens het werk. Dit is dus ook de reden waarom er vooraf zoveel mogelijk besproken word met u. Als dit tijdens het werk gebeurt is dit erg kostbaar en tijdsintensief.
  • Lees uw offerte goed door en controleer of er goed staat omschreven wat de werkzaamheden inhouden en het voor u duidelijk is wat er in uw huis gaat gebeuren.
  • Betaal nooit het volledige bedrag vooraf.


Voordelen van een uitbouw

Het uitbouwen van uw woning is niet iets dat u spontaan laat doen. Meestal gaan hier weken, zo niet maanden van afwegingen aan vooraf. Toch vinden veel mensen de extra ruimte een waardevolle investering. 

Al met al zijn dit de belangrijkste voordelen van een uitbouw op maat: 

·       U creëert een grotere kamer, waardoor u meer leefruimte hebt.

·       De uitbouw verhoogt de waarde van uw woning.

·       U heeft het gevoel alsof u ruimer bent gaan wonen zonder dat u hoeft te verhuizen.

·       Het uitbouwen van de keuken geeft mogelijkheden tot een nieuwe keukenindeling.


Nadelen van een uitbouw

 Houdt er rekening mee dat:

·       de tuin een stuk kleiner wordt.

·       zonder lichtstraat de bestaande woonkamer een stuk donkerder wordt.

·       we een aantal weken achter elkaar bij u in huis bezig zijn wat zorgt voor meer stof in huis en geluidsoverlast.